Centrale testinnovaties

P3Dx ontwikkelt opschaalbare werkwijzen voor een hoog volume pandemisch testlab die onafhankelijk opereren van medische diagnostiek. Uitgangspunt daarbij is de inzet van bestaande en generieke laboratoriumfaciliteiten met werkwijzen die modulair en efficiënt over te zetten zijn naar andere faciliteiten.

P3Dx ontwikkelt een infrastructuur en protocollen voor een hoog volume pandemisch testlab. Dat moet ervoor zorgen dat er snel extra testcapaciteit beschikbaar kan komen bij een dreigende pandemie, zonder dat dit ten koste gaat van reguliere medische diagnostiek en screening. Het doel is een volledig geautomatiseerde verwerking van 10.000 tot 100.000 monsters per dag.

De focus ligt op bevolkingsbreed testen  in de samenleving. Uitgangspunt zijn bestaande en generieke laboratoriumfaciliteiten die modulair uitbreidbaar zijn: de werkwijze kan in zijn geheel efficiënt overgezet worden naar een andere faciliteit of locatie.

P3Dx richt zich op de ontwikkeling van moleculaire isotherme detectie zoals CRISPR of LAMP. Daarbij wordt doorgebouwd op reeds bestaande protocollen en ervaringen die zijn opgezet tijdens de COVID-19 crisis. Tekorten en eventuele concurrentie met routine PCR-gebaseerde testmethoden worden vermeden en optimale flexibiliteit bewerkstelligd.

Naast ontwikkeling en validatie van testprotocollen is er aandacht voor logistiek, kwaliteitsborging, personeel en training, documentatie, traceerbaarheid en datarapportage. De ontwikkelde testprotocollen en onderliggende IT-routines zullen zoveel mogelijk openbaar toegankelijk gemaakt worden. In het opschalingslab is er extra aandacht voor duurzaamheid: routines worden aangepast om het gebruik van 'single-use plastics' te minimaliseren en hergebruik van gebruiksgoederen te bevorderen.

Om laagdrempelige testvormen mogelijk te maken wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor afname van lichaamsmaterialen door personen zelf. Het pandemisch hoog volume lab zal een routinematige analyse van varianten mogelijk maken. Er zal een niet-pandemische use case worden gekozen om de werkwijze in de praktijk te evalueren. Denk aan een veterinaire toepassing zoals aviaire influenza of toepassingen binnen de tuinbouw.

Heb jij apparatuur, kennis of kunde ten behoeve van het ontwikkelen en testen van een werkwijze voor een hoogvolume pandemisch testlab? P3Dx maakt daar graag gebruik van!

Meer weten over het deelprogramma Hoog Volume Pandemisch Testlab of aansluiten bij het ecosysteem? Neem contact op met deelprogrammatrekkers Wim van der Poel (wim.vanderpoel@wur.nl) en Mirriam Tacken (mirriam.tacken@wur.nl).